?:

Sürekli Dişlerin Sürme Zamanı

Süt dişlerinin sürmesi tamamlandıktan sonra, 3-3,5 yıllık bir pasif dönemi, 6 yaşında başlayan, sürekli dişlenme izler. Bu olay, genel gelişimin 3. Çocukluk dönemine rastlar. Normal olabilir, bazı bozukluklara yol açabilir, erken, ya da gecikmiş, güç ve komplike olabilir.

Sürekli Dişlerin Normal Gelişimi

Hamileliğin 3.ayında, fötüs’ün 80 mm olduğu dönemde 10 süt dişini dental laminaya bağlayan lateral diş bantlarının oral yanında, dilcik şeklinde sürekli diş germleri gelişmeye başlarlar. Bunlardan kesici ve kaninler, sürme anına kadar, süt dişlerine oranla lingual ya da palatinal durumlarını korurlar.

Bazı yan kesiciler, orta kesicilere göre daha lingual ve mesial pozisyondadırlar. Üst çenede daha sık görülen bu durumda dişlerin sürmeleri disto- vestibüler doğrultuda olmalıdır. Yoksa sürdükleri zaman, orta kesicilere göre daha linguo- pozisyonda kalırlar. Bazen de, kesici germleri tek, ya da çift olarak rotasyon gösterirler.

Gelişim sırasında normal pozisyona geçerler. Sürekli kesici ve kaninlerin sürmeden önceki dönemde lingual pozisyonda olmaları, süt dişi köklerinin lingual taraftan rezorpsiyona uğramalarına yol açar. Bazen süt dişi kökü ince bir lam haline gelecek kadar rezorbe olur, fakat bütünüyle ortadan kalkmaz, bu durumda sürekli dişler, henüz ağızda yerlerini muhafaza eden süt dişlerinin arkasında belirirler.

Böyle süt dişlerinin çekimi gerekir. Fakat vakaların çoğunda rezorpsiyon düzenlidir, süt dişi düşer ve sürekli diş daha önceki bölümde anlatıldığı gibi sürmesini yapar. Birinci ve ikinci küçük azıların germleri de başlangıçta lingual pozisyondadırlar. Fakat zamanla vestibüler bir kayma göstererek süt azılarının kökleri arasında yerleşirler. Büyük azılar, bilindiği gibi değişen dişler değildirler.

İkinci süt azısını verdikten sonra, geriye doğru uzanan dental lamina üzerinde gelişirler. 1.büyük azı doğum öncesi yaşamın 5.ayında,2.büyük azı germi 1 yaşında,3 büyük azı germi ise 5 yaşında gelişmeye başlarlar. Bunların sürmeden önceki dönemleri, uzun sürelidir. Sürmeleri çenelerin gelişimine bağlıdır. Alt çenenin gelişimi kondil’in yukarı – arka  – dışarı doğrultudaki enkondral gelişmesi ve Ramus’un ön kenarının rezorpsiyonu, arka kenarının appozisyonu ile olur. Böylece üç yaşında iken Ramus’un ön kenarı ikinci süt azısının distaline kadar geldiği halde, 16 yaşında 3.büyük azı hizasındadır.

 Alt çenenin bu gelişimi sırasında, başlangıçta doğrultuları öne – yukarı – içe olan bu azılar, normal doğrultularını almaya başlarlar. Üst çenede ise alveollerin arkaya doğru uzanması, mandibula, burun boşlukları, processus pterygoideus’ların gelişimine bağlıdır. Tuğberdeki bu eksantrik gelişme sırasında 2.ve 3.büyük azılar rotasyonla normal doğrultularını alırlar.

Kemik gelişmesi ve germ hareketlerine paralel olarak, bir taraftan da diş kuronları kireçlenmelerini tamamlayıp sürmeye hazır duruma geçer. Sürekli dişlerin sürmesi olayı daha karışık olmakla birlikte daha önce de anlatıldığı gibi süt dişleri ile aynı temele dayanır. Süt kuronlarının düşmesinden sonra sürekli kuron bunun yerini alır ve antagonistine rastlayıncaya kadar aksiyal hareketini yapar. Azılar bölgesinde germ, ilk pozisyonuna göre bir rotasyon yaptığından, burada sürme daha komplikedir. Bu harekette alveol gelişiminin rolü büyüktür.

şikayetBunu rapor et

Yanıt Bırak


Yanıt vermek için önce giriş yapmalısın.