?:

Dişlerin Gelişimleri İle Ortaya Çıkan Renkleşmeler

    Dişlerin normal beyazlıklarından başka renkte olmalarına “diş renkleşmesi” denir. Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki sürekli dişlerin sarımtırak-beyaz rengine karşılık süt dişlerinin daha mat ve mavimtrak renkte olmaları fizyolojiktir ve klinikte bir süt dişini bir sürekli dişten ayırmaya yarayan faktörlerden birisidir.
      Diş renkleşmesi ya da dişlerin gelişimleri sırasında onları etkileyen bazı faktörlerle meydana gelirler(içsel) yada gelişmiş dişler üzerinde sonradan ortaya çıkarlar(dışsal). Burada yalnız gelişimle ilgili olan içsel renkleşmeler ele alınacaktır.


      İçsel renkleşmeler, İrsi, kongenital ya da post-natal olabilirler.


  İrsi Renkleşmeler : Bazı irsi hastalıklar ya da anomaliler sırasında ortaya çıkarlar.


a) Porphyrie (GUNTER Hastalığı): Cinse bağlı olmaksızın, ressessif karakter olarak iletilir. Doğumdan  itibaren aşırı derecede uroporphyrine karakter olarak iletilir. Doğumdan itibaren aşırı derecede uroporphyrine kapsayan kırmızı idrarla kendini gösterir.
      İlk yıllarda,deride aşırı fotosansibilite nedeniyle , önemli sikatrisler bırakan  pigmante büller oluşur. Sikatrisler bazan esktremite sakatlıklarına yol açarlar. Ayrıca gözle bozukluklar ve tırnaklarda esmer renkleşmeler görülebilir.
      Süt ve sürekli dişler, sürmelerinden itibaren esmer-pembe renktedirler. Bazan renkleşme pek belirli değildir, fakat ultraviyole ışıkta kırmızı flüoresans verirler. Renkli dokular, özellikle kemik ve dişler uroporphyrine’e doymuşlardır.


b) İrsi Mine Hipoplazisi : Dişler az çok koyu esmer renklendirirler.


c) İrsi Mine Hipokalsifikasyonu : Dişler teberişimsi beyaz renktedir, abrazyona  uğradıkları taktirde dentin orta kısmından esmer renkte ortaya çıkar.


d) Dentiogenesis İmperfecta : Dişler sarımtırak ıslanmış şeker rengindedirler, bazan beyaz lekeler , yada çizgiler gösterirler.

şikayetBunu rapor et

Yanıt Bırak


Yanıt vermek için önce giriş yapmalısın.