?:

Diş Kavsi Üzerinde Yer Kazanmak İçin Yapılan Diş Çekimi

Ortodonti tedavilerde diş kavsi üzerinde yer kazanma yöntemlerinde biri de Diş Çekimidir.

Diş kavsi üzerinde yer kazanmak amacıyla yapılan diş çekimi normal diş çekimlerinden çok farklı bir mevzudur. Çünkü sonuçları geri dönülmez sonuçlar doğurabilir. Diş kavsi üzerinde yer kazanmak amacıyla yapılan diş çekimlerinde dikkat edilmesi gereken bazı prensipler vardır. İşte bazıları:

Diş çekimleri simetrik olmalıdır. Tek taraflı yapılan diş çekimleri sonucunda kesiciler bölgesinde asimetri kaçınılmaz bir hale gelir. Çünkü bu boşluk büyük ölçüde kesicilerin kaymasıyla biraz da arka dişlerin mesializasyonu ile kısmen yada tamamen kapanır. Bu tip durumlarda anne-baba yada hasta estetiği bozan dişin düzeltilip dişin çekilmesidir.  Ancak diş hekimi kani dişini çekmeyi kabul etmeyecektir. Diş hekimleri her zaman kanilerin her zaman korunması gerektiğini düşünürler. Çünkü bu dişler dişler arasındaki en uzun ve parçalayıcı dişlerdir. Bunun dışında alt çene hareketlerini yönlendirir, diş kavsinin formunu verir ve bütünlüğünü korur. Kanilerin çekimi sonrasında estetiği düzeltirken başka taraftaki estetik bozulur. İstisnai olarak bazı sabit aparey uygulamalarında, gerekli önlemleri almak kaydıyla tek taraflı diş çekimi yapılmaktadır. Oysa aparey tekniklerinde orta çizgideki kaymanın önüne geçmek hemen hemen olanaksızdır.

Diş Çekimi Alt ve Üst Çeneden Birlikte Yapılmalıdır. Diş çekimiyle çapraşık konumdaki yada sürme güçlüğü içindeki bir dişe hemen yer sağlanabilmektedir. Bu sebepten sürmekte olan dişler kısa sürede kısa sürede bu boşluklara doğru devrilerek yerlerini bulurlar ve mevcut sıkışıklığı giderirler. Burada önemli olan şudur: diş çekimi yapılan diş kavsinde boyut küçülür veya büyüme ve gelişim duraklar.

Tedavi Sonunda Çekim Boşlukları Tamamen Kapatılmalıdır. Ortodonti diş tedavilerinde amaç diş kavsi boyutları ile dişlerin toplam boyutları arasındaki uyumsuzluğu kaldırmaktır. Başka bir şekilde açıklamak gerekirse, dişleri diş kavsi üzerinde tam eksiksiz şekilde yer alabilmesi için gerekli alanı kazanmak ana hedeftir. Ancak genel olarak tedavi bittiğinde bu bizim için yeterli olmayacaktır. Önemli olan hem alt ve üst diş kavislerinin dizili olması hem bu kavislerin birbirleriyle olan kapanış ilişkilerinin doğru olması gerekir. Bu kuralın istisnası yoktur. Eğer çekimden sonra boşluklar kapatılmazsa b durum bazı sakıncalara yol açar. Bazıları şunlardır:

Nüks: Çekimde eğer boşluk kalırsa o boşluğa bakan dişler desteksiz kalır ve geri dönerler. Buna da nüks deriz.

Gıda Sıkışması: Kalan boşluklarda oluşan gıda sıkışması peridontal sorunlara yol açar. Bu durum hastada çürük, diş ağrısı gibi sorunlara yol açar.

Kontrolsüz Bir Şekilde Kapatılması: Tedavi sonunda kalan boşluklar kontrolsüz bir şekilde kapanırsa eğer erken temas noktaları ortaya çıkar. Bu bölgeler pek fark edilmese de çoğu hasta da mikro tramvaya sebep olur.

Anterior çapraşıklarda yada biprotrüzyonda çekim öne yakın yapılır. Genel olarak ortodontik amaçlı diş çekimleri çapraşıklıkların ortasından yapılır. Ön dişler bölgesindeki çapraşıklıkların düzeltilmesinde de çekimlerin bu bölgeye yakın dişlerden yapılması gerekir. Alt ve üst kavislerinin bütün olarak ön planda yer aldığı olgularda yumuşak doku profili de yer alır. Bu tip sorunların tedavisinde alt ve üst kesici kanin bloğunun bütün olarak geriye toplanması profilin de düzelmesini sağlar. Böyle olgularda diş çekiminin 1. Premorlarlar bölgesinden yapılması gerekir. Aksi halde problemin çözümünü sağlamak mümkün olmaz.

 

şikayetBunu rapor et

Yanıt Bırak


Yanıt vermek için önce giriş yapmalısın.