?:

Akut Periodontal Absenin Tedavisi

Periodontal abse tanısı yapıldıktan sonra hastanın vücut ısısı ölçülür ve hastanın genel sistemik reaksiyonu değerlendirilir. Abse sahası gazlı bezler kurutulur, antiseptik bir solüsyonla üzeri silinir ve etrafına yerel anestezi tatbik edilir. İki veya üç dakika beklenerek anestezinin etkili olması sağlanır. Abse parmakla palpasyona tabi tutulur ve en flüktan saha saptanır. Bard-Parker 12 nolu bistürisi ile lezyonun bu en oynak sahasına dikey olarak muko-gingival bölgeden dişeti kenarına doğru bir ensizyon yapılır. Şiş lingual tarafta ise ensizyon şişin en apikal yerinden dişeti kenarına doğru yapılır.

Bistürinin cerahatli sahaya kadar ulaşması şarttır. Ensizyon yerinden kanlı cerahatli bir sıvının akmasından sonra ılık su yara sahası yıkanır ve drenajın iyi olmasını sağlamak için ensizyon daha da genişletilir. Dişte bir uzama ve çeneler kapandığında ilk o dişin teması gibi bir durum var ise diş uygun yerinden aşındırılmalıdır. Bu iş yapılırken diş parmak arasında vibrasyon ve rahatsızlıktan korunmak için stabil hale getirilir. Drenajın durmasını takiben, saha kurutulur ve bir antiseptik solüsyonla silinir.

Sistematik komplikasyonları olmayan hastalara saatte bir ılık tuzlu suyla gargara yapmaları tavsiye edilir (Bir bardak ılık suya bir kahve kaşığı yemek tuzu).

Şayet yüksek ateş olursa veya varsa penisilin veya diğer antibiyotikler de verilebilir. Ayrıca, ağrı için analjezikler ve yatak istirahati, bol likit alınması da önemlidir.

Ertesi gün, genellikle şiş önemli ölçüde azalır veya tamamen ortadan kalkar ve semptomlar azalır ve lezyon kronik hale dönüşmüş olur.

 

şikayetBunu rapor et

Yanıt Bırak


Yanıt vermek için önce giriş yapmalısın.