?:

Kronik Periodontal Absenin Tedavisi

Lezyon sahası gazlı bezle kurutulur, antiseptik bir solüsyon ile temizlenir, lingual ve vestibül taraflarda yeterli anestezi sağlanır. Apsenin yeri periodontal sonda ile de muayene edilerek saptanır. Diş etrafındaki diş taşları iyice temizlenir. Operasyon sahasının hangi dişler arasında olacağı kararlaştırılır ve operasyon hudutlarını teşkil edecek yerlerde dişeti kenarından alveol mukozasına doğru iki dikey ensizyon yapılır. Bu dikey ensizyonlar arasında kalan mukoperiostal lambo kemik üzerinden kaldırılır. Flapın yeterli büyüklükte olması gereklidir. Kısa ve dar flap ile tedavinin amacına ulaşılmaz.

Flapın bir periostal elevatörüyle kaldırılmasını takiben diş üzerinde kanama odakları ve kemik üzerinde granülasyon dokusu, diş taşı, kemik üzerinde kanama odakları ve kemik üzerinde apsenin meydana getirdiği iri cerahat ve granülasyon dokusuyla dolu bir boşluk görülür. Bütün bu birikinti ve dokuların iyice temizlenmesi ve özellikle bu temizlikte alveol kemiği ile diş arasından bir periodontal sonda ile kemik yüzeyindeki abse ağzına girilebildiğine dikkat edilmelidir. Bu yolun çok iyi bir şekilde kürete edilmesi şarttır.

 Saha iyice temizlendikten sonra ılık su ile yıkanır. Flapı yeniden eski yerine yerleştirmeden önce flap kenarlarının özellikle diş kökleri üzerine gelecek iç kısımlar yani granülasyon dokusu ince makaslarla kesilerek inceltilir. Bunu takiben bir gazlı bezle bir dakika kadar flap üzerine basılarak kanama durdurulur, dikişler konulur ve saha bir periodontal pat ile kaplanır.

Hastanın ertesi güne kadar ağız gargarası yapmaması gerekirlidir. 24 saat sonra, 2 saatte bir olmak üzere ılık tuzlu su ile (bir bardak ılık suya bir kahve kaşığı tuz) gargara yapması tavsiye edilir. Bu arada yumuşak bir diş fırçası ile pat civarı çok itinalı bir şekilde temizlenmelidir. Operasyondan bir hafta sonra pat çıkarılır, dikişler kaldırılır. Ekseriya yeni bir patın konmasına gerek kalmaz. Dişeti dokusu genellikle,4 – 6 hafta içerisinde, kemik dokusu ise 6 – 9 ay içerisinde normal şekline dönerler.

Periodontal apsenin tedavisinde dişeti dokusunda çok fazla fibröz bir oluşum meydana gelmişse tedavi bir gingivektomi operasyonu ile de yapılabilir. Akut periodontal abselerin tedavisinde drenajı sağlamak üzere yapılacak ensizyon elektro-operasyon aygıtındaki iğne şeklinde bir elektrot ile tazyikiz olarak ağrı uyandırmaksızın yapılabilir. Ensizyon ağzı akım ile yapıştığından açık kalır. Bu tip ensizyonun özellikle bifürkasyon veya trifürkasyon periodontal apselerinde uygulanması önerebilir.

 

şikayetBunu rapor et

Yanıt Bırak


Yanıt vermek için önce giriş yapmalısın.