?:

Süt Dişlerinde Kanal Tedavisi Tekniği

Süt Dişlerinde Kanal Tedavisi Tekniği


a) Pulpitisli Dişlerde: Vital yapılacaksa anestezi altında çalışılır, mortal olacaksa mortal ampütasyonda anlatılan koşullara uyarak nekroze edici bir patla önce pulpa devitalize edilir. Kanal tedavisinin sonraki işlemleri vital ya da mortal de çalışırsa aynıdır.
-Ön dişlerde palatinal yüzde orta çizgiyi geçene kadar 1.nolu fissür frezle kavite genişletilir. Süt azılarında da yardımcı kavite bütün oklüzal yüzü içerisine alacak şekilde hazırlanır.
-Pulpa odasındaki pulpa dokusu rond frezle temizlenir.
-İnce, steril bir tirnerf ile kök pulpası çıkartılır. Ön dişlerin geniş olan kanalında bu işlem kolaydır. Oysa,süt azılarının aşırı diverjan olan köklerine tirnerf ya da kanal eğesi ile girerken dikkatli olmalıdır.
-Röntgende kök boyu ölçülerek, steril kanal eğeleri ile kanal 4no:ya kadar genişletilir. Kanal duvarlarının inceliği göz önüne alınarak 6 no.ya kadar genişletmeye gerek yoktur.
-Kanal kurutulup dezenfekte edildikten sonra, rezorbe olucu ve alttaki sürekli diş germini etkilemeyecek bir patla doldurulur. Fizyolojik kök zorbsiyonu dikkate alınarak kanala gütta konulmamalıdır.
Kanal dolgu maddesi olarak çeşitli patlar tavsiye edilebilir. Örneğin: WALKHOFF patı Toz : iyodoform Likit : klor- fenol – kanfr- mentol ya da (Kalsiyum hidroksit- damıtık su) karışımı.
-Kanal dolgusu röntgenle kontrol edildikten sonra, aynı seans son dolgu yapılır. Pedodonti Polikinliğinde, ön dişler için bile amalgan uygulanmaktadır.

b) Gangrenli ve periodontitisli dişlerde: Ateşle birlikte, lokalize ya da yaygın br osteo-periostit, bir sellülit varsa (akut periodontitis) lokal tedavi yanında, genel tedaviye de gerek vardır. Bu taktirde il seansta:

- Geniş bir şekilde pulpa odası açılarak, kanal ya da kanalların drenajı sağlanır.

- Gerekiyorsa antibiotik verilir.

Akut durum geciktikten sonra, ya da olay başından beri sessiz ise, tedavi için aşağıdaki sıra izlenir:

- Diş tükürükten izole edilerek, hiç kalıntı bırakmaksızın rondfrez ve ekskavatör yardımı ile pulpa odası temizlenir.

- Kanallara fazla girmeksizin pulpa odasına kalıcı bir pansman yerleştirilir. Süt dişlerinde en çok kullanılan dezenfektan maddeler arasında: sodyum hipoklorit, formokrezol, Rockles, (Klor fenol-kanfrmentol) sayılabilir.

- Sonraki seasta, kanallar genişletilerek aynı maddeden dezenfekte edilirler.

- İltihabın derecesine göre saısı saptanan dezenfeksiyon seanslarından sonra, kanal dolgusu yapılır. Burada da rezorbe olucu bir pat kullanılır. Dikkat edilecek nokta, bu patın, periapikal komplikasyon meydana getirebilecek kortikoid' ler kapsamamasıdır.

- Röntgen kontrolünden sonra diş geçici olarak kapatılırç

- Bir dahaki seansta kalıcı dolgu yapılır.

 

şikayetBunu rapor et

Yanıt Bırak


Yanıt vermek için önce giriş yapmalısın.