?:

Süt Dişinin Tabiatı

Süt dişleri sürekli dişlere göre daha değişken bir karaktere sahiptirler. CHATELİER, sürmüş bir süt dişinin yaşamında üç dönem ayırt eder.


a) Yapıcı değişken dönem: Sürdükten sonraki ilk 1-1,5 yıllık dönem olup, başlangıcında apeks geniş bir şekilde açıktır, pulpa odası büyüktür; bu “gençlik dönemi” boyunca kök gelişimine devam eder.


b) Stabil Dönem: Kök gelişimi tamamlanmış, apeks kapanmıştır. Bu “olgun süt dişi dönemi” 2,5-3 yıl sürer.


c) Yıkıcı değişken dönem: Kök rezorpsiyonunun başlamasından dişin düşmesine kadar süren bu “yaşlılık dönemi”nin süresi ortalama 3 yıldır.
Endodontik tedavi bakımından bu dönemlerin bilinmesi gereklidir. Örneğin, üçüncü dönemde dentin-pulpa kompleksinin savunma kudreti, fizyolojik rezorpsiyon fenomeninin etkisi altında zayıflar, bu dönemde yapılan koruyucu dentin ve pulpa tedavileri başarılı olmayabilir.
Gene bu son dönemde, kök rezorpsiyonu nedeni ile köklerin boyunun kısalıp, geniş bir şekilde periodonsiyuma açıldıkları akılda tutulursa, böyle bir dişe nekroze edici, ya da kuvvetli dezenfektan uygulanmasından kaçınılarak alttaki sürekli diş germine zarar verme tehlikesi önlenmiş olur.
Köklerin fizyolojik rezorpsiyona uğrama özellikleri ayrıca bu dişlerin kanal tedavilerinde rezorbe olucu patların kullanılması zorunluğunu ortaya çıkarır.

şikayetBunu rapor et

Yanıt Bırak


Yanıt vermek için önce giriş yapmalısın.