?:

Süt Dişi Kavisinin Fizyolojik Modifikasyonu

Normal Kapanış: Her şeyden önce, normalin ne olduğunu tanımlamak gerekir. Tıpta ‘’patolojik’’ olmayan durumlar ‘’normal’’ olarak kabul edilir.

Diş dizisi bakımından : ‘’İyi bir çiğneme fonksiyonu sağlayan ve estetik görünümde olan diş kapanışı normal sayılabilir’’ (MUGNIER).

Süt Dişi Kapanışı:

Çocukta alt ve üst süt dişi kavisleri normalde, aşağı yukarı yarım daire biçimindedir.

Çiğneme kaslarının kasılması sırasında, iki çene kavsindeki antagonist dişlerin çiğneme yüzlerinin birbirleri ile değim durumuna geçmesi demek olan ‘’kapanış’’ (Artikülasyon) normal durumda, çocukta erişkindekinin aynıdır. Fakat süt dişlerinin anatomik yapısına göre bazı ayrımlar gösterirler:

 

VESTİBULO-LINGUAL DOĞRULTUDA : Sürekli diş dizisinde olduğu gibi, üst çenenin bütün dişleri, alt çenedeki antagonistlerini vestibülden kavrarlar. Üst kesici ve kaninlerin palatinal yüzleri, alt kesici ve kaninlerin vestibüler yüzü ile değimdedir. Üst süt azılarının lingual küspisleri, alt süt azılarının lingual-vestibüler küspisleri arası oluğu ile kapanış yaparlar.

 

VERTİKAL DOĞRULTUDA: Süt dişlerinin angremanları (kenetlenmeleri) süreklilerden daha azdır. Normal aşınma ile, bu angrenman, dişlerin düşmelerine doğru daha azdır. Normal aşınma ile, bu angrenman, dişlerin düşmelerine doğru daha da azalır. Özellikle kesici dişler bölgesinde bu durum daha belirlidir.

 

Normal durumda erişkin bir insanda sürekli üst kesiciler alt kesicileri kuron yüksekliğinin 1/3 oranında aşarlarken,süt kesicilerinde bu aşma 1 mm. kadardır.

 

MESİO-DİSTAL DOĞRULTUDA: Bu doğrultuda, yalnız üst orta süt kesici ile kapanış yapan alt orta süt kesicisi ve yalnız alt 2. Süt azısı ile kapanış yapan üst 2. Süt azısının dışında her süt dişi, iki antagonist dişle kapanış yapar.

 

Alt birinci süt azısının ines o-vestibüler küspisi, üst kaninin distal köşesi ve birinci süt azısının mesio-vestibüler küspisinin mesial yüzü ile değimdedir. Alt 2. Süt azısının mesio-vestibüler küspisi, üst 1. Süt azının disto-vestibuler küspisi ve üst 2. Süt azısının mesio-vestibüler küspisi arasına yerleşir.

 

Genel olarak, alt 2. Süt azısıın mesio-distal çapı, üst 2. Süt azısına oranla daha büyük olduğundan, distal yüzleri kapanışta aynı düzlem üzerindedir.

MULLER’e göre, birçok nedenlerden ötürü ‘’Süt dişi dizisinin kapanış anahtarı süt kaninidir.

 

Süt azılarının antero-posterior normal oklüzyon ilişkileri çok değişiktir.

Süt azıları için biçim ve hacim değişiklikleri hemen hemen kaidendir. Sağ ve soldaki asimetrik ilişkiler karşısında, kaninlerin kapanış ilişkilerini dikkate almak, daha sonra azı kuronlarının göstermeleri mümkün olan hacim değişikliklerini araştırmak gerekir.

Eğer ikinci alt ve üst süt azılarının distal yüzleri aynı düzlemde ise alt kaninin distal tarafındaki diastema, filogenetik bakımdan, iyi bir faktördür. Fakat, alt çene bir proglisman eğilimi gösteriyorsa bu diastema ilerisi için elverişli bir faktör değildir.

Kesiciler bölgesinde fizyolojik diastemalar KORKHAUS’a göre 3 yaşından itibaren ortaya çıkarlar. IZARD tarafından da değinilen bu diastemalar, ön kavsin büyümesinin klinik indisidir. Her süt dişi kavsinde meydana gelmezler. Süt kesici ve kaninleri egresyon yaparlarken aralarında diastema olması normaldir. Süt dişleri olgun dönemdeyken de bu diastemalar kaybolmamışsa, kesici dişlerin mesio-distal çapları ile süt alveol kavsi uzunluğu arasında bir oransızlık var demektir, nisbi bir süt dişi mikrodontisi bahis konusudur. Fizyolojik kök rezorpsiyonu sırasında ortaya çıkarsa ve bir kas dengesizliği, ya da parmak emme gibi bir kötü alışkanlık yoksa, ön kavsin büyümesine bağlı olarak diastemalar fizyolojik olarak kabul edilir.

Lateral diastemalar ise BAUME (1950) tarafından incelenmiştir. Araştırıcı, 60 çocuk üzerinde yaptığı araştırmada lateral diastema olup olmadığına göre, iki tip süt dişi dizisi olduğu kanısına varmıştır. Aynı şekilde, iki tip de kapanış vardır.

Tipte

1) Üst II-III arasında ve,

2) Alt III-IV arasında diastema vardır.

 II.Tipte, ne üst ne de alt çenede diastema vardır.

 

Kapanış İlişkilerinin Değişmesi

LATERAL BÖLGEDE : Klasik tip olan II. Tipte, altı yaş dişleri, tam birbirleri üzerine gelecek gibi sürerler. Alt ve üst ikinci süt azılarının distal yüzleri aynı düzlem üzerinde olurlar.

Böylece, altı yaş dişleri, ikinci süt azılarının düşmesi sırasında değişecek geçici bir pozisyonda bulunurlar. Bir tarafta küçük azılar mesio-vertikal bir egresyonla yerlerini alırlar (IZARD), diğer taraftan alt V in mesio-distal çapı üsttekinden daha büyük olduğundan, alt altı yaş dişi, bu büyüklük farkı kadar öne ilerler ve üsttekilere oranla mesio pozisyon durumuna geçerler. Böylece altı yaş dişleri arasında nötral kapanış meydana gelir.

 

şikayetBunu rapor et

Yanıt Bırak


Yanıt vermek için önce giriş yapmalısın.