?:

Sürekli Kesici Dişler

Germ Dönemindeki Sürekli Diş:

Böyle bir sürekli diş, kökü henüz gelişmemiş, gelişim yolunda, gelişimini tamamlamış, ya da kökü rezorbe olmuş süt dişinin yukarıda anlatıldığı gibi travmaya uğraması sonucu, endirekt olarak zarar görür. Sürekli diş germi üzerinde bu tip travma çeşitli şekilde etkili olabilir.

Yüzeyel yapı bozuklukları :  Mine lekesi şeklindedir.

Hipoplazi :  Yalnız mideyi ilgilendirebildiği gibi, daha şiddetli travmalarda hipoplazi, dentini de ilgilendirebilir. Hipoplazilerin lokalizasyonu, travmanın meydana geldiği zamanı belli eder. Çizgi ya da örtü şeklinde olabilirler.

Biçim bozuklukları : 1. Koroner olabilir, bu duruda kuron amorf bir biçim almıştır. 2. Korono-radiküler olabilir; kuronla kök arasında dik açı meydana gelmiştir. 3. Radiküler olanda, konsolide olmuş bir kırık çizgisi gibi görülebilir.

Kaynaşma : Çok şiddetli bir travma sonucu, iki komşu germin kaynaşması ve dişlerden birini ilgilendiren germ noksanlığı görülür.

Malpozisyon : Travma etkisiyle germler çene içerisinde yer değiştirebilirler, distopi ve ektopilere rastlanabilir.

Sürme gecikmesi : Dişlerin biçim bozukluğu göstermeleri aynı zamanda, sürme gecikmeleri ve inklüzyonlara sebep olur. 10-11 yaşında, izole olarak bir üst orta kesicinin sürme gecikmesi göstermesinin nedenlerinden birisi, perikoroner kistler ve bu bölgede sık rastlanılan meziodensler dışında, germin daha önceden bir travmaya uğramış olmasıdır. LAUNDENBACH, kontrol ettiği 26 orta kesici inklüzyonu vakasında 11’inin travma sonucu olduğunu saptamıştır. Bu durumda yandaki dişler bu boşluğu az ya da çok daraltırlar.

Tedavi : Çok önemli bir travmatik biçim bozukluğu ve bunun sonucu meydana gelen inklüzyon karşısında çekime gidilmelidir. Daha basit olanlarında, ortodontik metodlarla dişin yerini hazırlamak diş sürdükten sonra, biçim bozukluklarını protezle gidermek en iyi metoddur.

Perikoroner torba hiperplazi :  Travma sonucu nekroza uğrayıp,apikal komplikasyon gösteren süt dişinin altındaki sürekli diş germinin perikoroner torbası hiperplazik bir durum alabilir. Röntgende, perikoroner torbanın anormal bir şekilde genişlediği görülür, dişin hiperplazik dokuları aşıp sürmesi güçleşir.

Perikoroner kist : Sürekli diş germi, çene içersinde derinlere doğru itilebilir. Ektopi, yalnız kistin hacmine değil, dişin yaşına da bağlıdır. Bu arada, genç dişlerde perikoroner kist meydana gelme olanaklarının, periapikal kist meydana gelmesinden daha fazla olduğunu hatırlatmak yerinde olur.

Genç Sürekli Diş :

8-9 yaşındaki bir çocuğun, sürekli orta kesicisinin radyografisi incelendiğinde, pulpa odası ve kök kanalının yetişkin bir dişe göre 3-4 kere daha geniş olduğu görülür. Kökün henüz tamamlanmamış ucunda bu genişlik daha da belirlidir. Böyle bir dişe gelen travma çeşitli patolojik değişiklikler ortaya çıkarır.

 

şikayetBunu rapor et

Yanıt Bırak


Yanıt vermek için önce giriş yapmalısın.