?:

Servikal Adenopatiler

Boyun bölgesi lenf bezlerinin muayenesi, sistematik diş-ağız muayenesinin önemli bir bölümünü meydana getirir. Adenopatiler, tb gibi spesifik bir hastalığa bağlı olabildikleri gibi, ağız mukozasını ve dişleri ilgilendiren bir etkene de bağlı olabilirler.

Ağız mukozasında görülen bir erozyon, ülserasyon, bir stomatitis lenf bezlerinin şişmesinde birer etken olabilirler.

Bu bölümde, lenf bezi komplikasyonları bakımından dişçekimi üzerinde durulacaktır.

İlk yapılacak işlem, dişlerin vitalitesinin kontrolüdür. Bu kontrol çocukta, erişkinlerinkinden daha çok önem taşır. Çünkü, süt dişleri ve genç sürekli dişlerin kuron pulpaları büyük ve kanalları geniş olup, bu dişlerin enfeksiyonları, çocukta çok duyarlı olan lenf bezlerini kolayca etkileyebilir. Bazen basit bit pulpitis bile (çok nadir olmakla birlikte) lenf bezlerini etkileyebilir.

Çürük bir dişin yol açtığı servikal adenopati karşısınd çekime gidilmelidir. Bununla birlikte, çekim, lenf bezlerini etkileyecek tb gibi bir spesifik enfeksiyonun ya da habis bir kan hastalığının araştırılmasına engel olmamalıdır.

Bazen süt dişlerinin arayüz çürükleri, besin maddelerinin bu bölgede birikip dişetini irkiltmelerine yol açarlar. Bunun sonucu, dişler arası septumda rezorpsiyon olur, gingival abse (parulis) meydana gelir. Bu gingival abseler, süt dişlerinin kökler arası ya da periapikal enfeksiyonlarının yol açtığı abse ve fistüllerden, dişlerarası papil bölgesinde lokalize olmaları ile ayırdedilirler. Daha çok I. Ve II. Süt azıları arasında görülürler. Böyle bir vakada o tarafın lenf bezleri büyümüşse, çekime başvurulur. Eğer II. Süt azısı fazla madde kaybı göstermiyorsa yerinde bırakılır, yalnız I. Süt azısının çekimi çok kez yeterlidir.

 

şikayetBunu rapor et

Yanıt Bırak


Yanıt vermek için önce giriş yapmalısın.