?:

KORUYUCU DİŞ HEKİMLİĞİ NE ZAMAN BAŞLAR?

İlk dişin çıkmasıyla birlikte ağız bakımı ve koruyucu diş hekimliği başlamaktadır. Diş hekimi ziyareti ne kadar erken olursa, bebeğin sağlıklı ağız ve dişlere sahip olma şansı da o derece yüksek olacaktır. Pedodontist ziyaretlerinin ebeveynler için bilgilendirici yönü de bulunmaktadır; hekim, diş gelişim takvimi ve ağız hijyeninin sağlanması başta olmak üzere pek çok gerekli bilgiyi anne ve babalarla paylaşır.

"Topikal fluorid" ve "fissür örtücü uygulaması" işlemleri koruyucu diş hekimliği uygulamaları arasında yer almaktadır. Koruyucu diş hekimliği kapsamında ayrıca; yanlış yutkunma, parmak veya dudak emme gibi kötü alışkanlıklar da teşhis edilir ve tedavi edilir.

FİSSÜR ÖRTÜCÜ

6 yaşında çıkan daimi birinci büyük azı dişi, girintili çıkıntılı bir yapıya sahip olduğundan, yemek artıkları ve bakteriler bu dişte kolay bir şekilde birikir ve çoğalır.

6 yaşındaki bir çocuğun ağız hijyeni sağlayabilme yeteneği de göz önüne alındığında, bu dişte çürük oluşma riski yüksektir.

Koruyucu diş hekimliği kapsamında uygulanan "fissür örtücü" işlemiyle, büyük azı dişlerindeki girinti-çıkıntılar ve diş fırçasının erişmesinin güç olduğu derin oluklar, akışkan kıvamlı madde ile en derin noktalarına kadar kapatılır. Böylelikle yemek artıkları ve bakteriler, bu oluklara yapışıp kalamaz.

  • Fissür örtücü, dişte yükseklik oluşturmaz,
  • İşlem, yalnızca birkaç dakikada ağrısız bir şekilde tamamlanır,
  • Fissür örtücülerin durumu rutin diş hekimi muayenelerinde kontrol edilir. Gerekli görülmesi halinde yenilenmesi önerilir.

FİSSÜR ÖRTÜCÜ HANGİ DİŞE UYGULANIR?

İşlem öncelikli olarak çürük oluşma riskinin en yüksek olduğu birinci ve ikinci daimi büyük azılara uygulanır. Sonrasından pedodonti uzmanı gerek gördüğü diğer dişlerde de uygulanmasını önerebilir.

FLUORİD UYGULAMASI

Yeni süren dişlerin mine tabakası tam olarak gelişmemiş olduğundan çürük riski yüksektir. Pedodontist tarafından uygulanan "yüzeysel fluorid" işlemiyle birlikte dişlerin dayanıklılığın arttırılabilmektedir.

Fluorid, dişlerin yapısını kuvvetlendirerek çürük oluşumuna karşı direncini artıran bir elementtir. İşlemin altı ayda bir düzenli olarak tekrarlanması tavsiye edilmektedir.

Koruyucu diş hekimliği uygulamalarının tüm faydalarına rağmen ağız hijyenine dikkat edilmez ve hekim kontrolleri aksatılır ise diş çürükleri başta olmak üzere pek çok ağız sağlık sorununun oluşması kaçınılmaz olur.

şikayetBunu rapor et

İyi günler İlk süt dişi ne zaman çıkar?

Doğumdan sonraki 6 ve 10. aylar arasında, bebeğin alt çenesinin ön tarafında, orta kesici dişler çıkar. [Diş sürmesinin 6 ay kadar gecikmesi normal kabul edilir.]

  • 6 ve 12. aylar arasına, alt ve üst çenelerdeki kesici süt dişlerin hepsi çıkmış olur.
  • 15. ayda 4 üstte, 4 de altta olmak üzere ağızda toplam 8 süt dişi bulunur,
  • 12 ve 24. aylar arasında azı dişleri çıkmaya başlar ve 36. ayın sonuna gelindiğinde tüm süt dişleri ağızdaki yerlerini almış olur.

Yanıt Bırak


Yanıt vermek için önce giriş yapmalısın.