?:

Diş Fazlalığı

‘’Hiperodonti’’ , ‘’Supernumerary’’ adı da verilen bu anomalinin açıklanması için çeşitli teoriler ileri sürülmüştür:

-GEOFFREY ST. HILAİRE’e göre, ilkel diş germinin bölünmesi bahis konusudur.

-Bazılarına göre atavik bir fenomendir, yani ilk insanların çok sayıdaki diş formülüne dönüştür.

-ADLOFF’ a göre, epitel pervazında meydana gelen bir deviasyon, bir katlanmadan menşe almaktadır. MATHIS’e göre olay, süt ve sürekli diş oluşumları arasındaki zamana rastlar. Bazen de, sürekli dişin oluşumu bittikten sonra olur.

-Irsi bir faktör de var olabilir.

-Bir diğer düşünceye göre de, epitel pervazında süt ve sürekli dişleri meydana getiren tomurcuklardan başka, zamanla atrofiye olup, kaybolan ve yerlerinde epitel kalıntıları bırakan tomurcuklar da vardır. Bazen bunlar atrofiye olacakları yerde gelişerek sürnümerer dişleri yaparlar.

Artı dişler, değişik biçimlerde olurlar. TOMES, normal biçim veboyutta olan sürnümerer dişlere ‘’suplemanter diş’’ normal biçim ve boyutta olmayanlara ‘’sürnümerer diş’’ ismini vermektedir. Fakat daha geniş anlamı kapsadığı için çoğu araştırıcılar bütün fazla dişler için ‘’sürnümerer diş’’ terimini kullanırlar.

Anormal biçimdeki artı dişler: Konik, pirinç tanesi gibi, ya da çok tüberküllü olabilirler. En çok üst çenede olmak üzere alveol kavsinin herhangi bir yerinde gelişebilirler. Bazıları, odontomları da bu sınıfa alırlar. (Üst orta kesiciler arasında, bir ya da iki tane olarak meydana gelen konik artı dişlere ‘’mesiodons’’ ismi verilir.)

Süt dişi dizisini ilgilendiren sayı fazlazıklarında mesiodensler dışında, nadiren anormal biçimde fazla dişe rastlanır.

‘’Pretamporer’’ denilen dişler de vardır. Rudimanter şekilde olan bu dişler doğumdan hemen doğumdan hemen sonra görülürler. Dişeti üzerine zayıf olarak tutunmuş, beyaz renkli, bir iki tane, küçük, beyaz renktedirler. Kısa bir süre ağızda kaldıktan sonra düşerler.

Sürnümerer dişlerin süt ve sürekli dişlerde sıklık oranı şöyledir:

Sürekli dişler için: WERTHER-ROYHENBERG (1939) %3, BRABAND (1953) %0,1 – 0,5 GRAHNEN (1961) % 3 iken, süt dişleri için; GRAHNEN (1961) % 0,3, BOLENDER (1964) % 4’tür.

Erkek çocuklarda kız çocuklardan daha sık rastlanır, ayrıca üst çeneden alt çeneden daha çok görülür. Süt dişlerinde en çok kesiciler bölgesinde sürnümerer dişe rastlanır, kaninler bölgesinde pek nadirdir, sürnümerer süt azısının var olmadığı ileri sürülürse de CHARCIER üst süt azıları bölgesinde bir vak’aya rastlanmıştır. (BOLENDER, 1964).

Sürnümerer süt dişleri bazen komplikasyonlara yol açarlar : normal süt kesicisinin gelişim gecikmesi, vestibülo-versiyonu gibi.

 

şikayetBunu rapor et

Yanıt Bırak


Yanıt vermek için önce giriş yapmalısın.