?:

Diş Duyarlılığının Tedavisi

Kole bölgesinde meydana gelen defekt sonucunda dişin bu kısmı temas, soğuk ve sıcağa karşı duyarlı olabilir. Defekt büyükse bu bölgenin yukarıda anlatıldığı gibi bir dolgu maddesiyle kapatılması duyarlılığın kaybolmasını temin eder. Defekt dolgu yapılamayacak kadar sığ ise veya dişin bütün kök çevresini kaplıyorsa bu takdirde duyarlılığı gideren bazı ilaçlar tatbik edilebilir. Piyasada diş kölelerindeki duyarlılığı gideren pek çok ilaç bulunmaktadır. Bizim genellikle tercih ettiğimiz metod flüor tatbikidir. Bunun için eşit miktarda (10gr.) sodyum flüorür, kaolen ve gliserin karıştırılarak bir pat yapılır. Dişin duyarlı kısmı kurulanır ve pat bir metal alet ile 2 dakika kadar ovulur ve ılık suyla yıkanır. Duyarlılığının tam olarak geçmediği durumlarda haftada bir defa olmak üzere tekrar edilebilir. Sodyum flüorür yeni kesilmiş dişlerde asla tatbik edilmemelidir.

 

Diş hassasiyetini gidermek amacıyla en çok kullanılan maddeler %8’lik çinko klorür, sıvı fenol, formaldehit, amonyaklı gümüş nitrat 2,5gr. Sodyum karbonat mono hidrat ve 12,5 mgr. Potasyum karbonat karışımı, sodyum silikofluorürdür. Bu preparatlar arasında son iki tanesi yeni kesilmiş dentinde de duyarlılık giderici olarak kullanılabilirler.

 

Hasta tarafından evinde %2’lik sodyum flüorür solüsyonu ile bir hafta müddetle diş fırçalama da kole duyarlılığını önemli ölçüde azaltmaktadır. Ancak, flüorla solüsyonu yutmamak lazımdır. Stannous flüorür içeren jel kıvamındaki (Corsodyl) sodyum monofluorofosfatlı, formalinli (Thermodent)  ve stronsiyum klorürlü (Sensodyne) diş macunları da duyarlılığı azaltmaktadır. Bu konuda kortikosteroidli hormonların yerel tatbikleri de faydalı bulunmuştur.

şikayetBunu rapor et

Yanıt Bırak


Yanıt vermek için önce giriş yapmalısın.