?:

Diş Dizisindeki Bozukluklar

Diş arkı içerisindeki dişlerin düzensiz sıralanması gıda yayılmasının mükemmel olmamasına, doğal temizlenme mekanizmasının iyi çalışmamasına ve diş fırçasının diş aralarına ve diş yüzeylerine iyi veya hiç intibak etmemesine sebep olur. Diş çapraşıklığından dolayı çiğneme esnasında anormal gıda yayılması nedeniyle meydana gelen dişeti irritasyonu özellikle alt yan keserler ile alt kaninler bölgesinde çok görülür. Dişlerin çapraşık olması gıda parçalarının birikmesini ve dolayısıyla irkiltmeye uğramış dişetinde iltihabın teşekkül etmesini sağlar. Çapraşık dişler arasındaki dişeti papilleri ekseriya dişlerden ayrılırlar ve iltihabın ilerlemesi için mükemmel bir ortam teşkil ederler.

Genel olarak, düzensiz dişlerin periodontal hastalıklarla olan ilgisinin muntazam sıradaki dişlere nazaran daha fazla olduğu ifade edilmektedir. Teorik olarak, çapraşık veya anormal eğilimli dişlerin temizlenmesi güç sahalar meydana getirdiği ve böylece bu sahalarda bakteri plağı birikme oranının fazla olması ile dişeti iltihaplarına yol açtıkları kabul edilir. Böyle fena konumdaki dişler üzerine gelen aşırı çiğneme kuvvetleri dişetindeki iltihap reaksiyonu ile beraber olursa, dikey yönde alveol kemiği kaybına ve cep teşekkülüne sebep olabilir. Buna ilaveten, çapraşık dişlerde, dişler arası kemik septumlarının çok ince oldukları ve bu sebepten kolaylıkla erimeye uğrayabilecekleri de gösterilmiştir. Bu nedenle, çapraşık dişlerin ortodontik tedavi ile düzeltilmesi sonucunda daha uygun periodontal durumlar elde edilebileceği düşünülebilir.

 Dişlerin normal anatomik dizi ve fonksiyondan sapmalarının periodonsiyumun sağlığı üzerinde önemli tesiri olup olmadığı uzun zaman tartışılmaktadır. Bu konudaki fikirler iki kısımda toplanabilir. Bir tarafta, fena kapanışın periodontal hastalığın şiddetlenmesinde az bir rol oynadığını savunanlar varken; diğer tarafta da, bazı araştırıcılar kapanış faktörlerinin ve dişlerin fena dizilmelerinin periodontal hastalığın hem meydana gelişinden hem de şiddetlenme nisbetinden sorumlu olduğunu düşünmektedirler.

Diş çapraşıklığı ile periodontal durumlar arasında, alt diş kavsinin ön bölgesinde istatistik metodlarla gösterilebilen kuvvetli bir ilişki mevcut olduğu bulunmuştur. Diş düzensizliği yerel dişeti kalınlaşmalarına yol açmakta ve dolasıyla dişeti iltihabı ve cep teşekkülüne sebep olmaktadır. Ağız hijyenine itina etmekle diş çapraşıklığının periodontal durumlar üzerindeki etkilerini hiç olmazsa biraz azaltmak mümkündür. Böyle çapraşıkların ortodontik tedavi ile düzeltilmeleri periodontal sağlık bakımından zorunludur.

Dişlerin fena bir şekilde diş arkı üzerinde yerleşmesi bazen yerel dişeti çekilmesiyle beraber olur. Bu durumda dişeti çekilmesi ekseriya dişeti kenarına kadar erişen uzun bir dudak frenumu ile beraberdir. Bu dişeti çekilmesi diş etrafındaki alveol kemiğinin iyi teşekkül etmemesinden ve o diş üzerine gelen okluzal baskının fazla olduğu vakalarda görülür. Defektin olduğu yerde bakteri plağı, gıda ve diş taşı birikintilerine rastlanır. Diş fırçası bu bölgeye iyi tatbik edilemez ve dişler iyi temizlenemezler.

şikayetBunu rapor et

Yanıt Bırak


Yanıt vermek için önce giriş yapmalısın.