?:

Diş Çürükleri

Diş sert doku yüzeyi ile tükürük arasındaki iyon alış verişinin dengesi; diş yüzeyinde bir bakteri plağı olduğunda, bozulabilmektedir.

Bakteri plağı dişlerin, dil, dudak, yanak ve çiğneme sırasında besinler tarafından kolayca temizlenmeyen yerlerinde biriken beyaz-gri ya da beyaz-sarı renkli organik yığınlardır. Bu yığıntılar içinde ağız mikroflorası kökenli; ancak ağız mikroflorasına benzemeyen bir denge içinde yaşayan mikroorganizmalar vardır. Bu organizmaların bazı belirli türleri ağız ortamında ufak moleküllü karbonhidratlar(şekerler) bulunduğundan bunları organik asitlere parçalarlar. Bu asit ortam, plak içinde ve plağın diş bakan derin tabakasında oluştuğundan tükürük tarafından tamponlanamaz ve “H+” iyonları, kalsiyumfosfat kristallerini iyonize etmeye başlarlar. Anncak bu demineralizasyonun gerçekleşebilmesi için “H+” iyonlarının belirli bir süre (en az 30 dakika) etkili olması gereklidir.

Bu nedenle diş çürüklerinin etiyolojisini bir etmenler (faktörler) demeti olarak görmek gerekir. Bunlardan birisinin yokluğunda çürük oluşamamaktadır. Çürüme çok kısa olarak şu formül ile matematiksel olarak özetlenebilir:

 

Plak

X

Mikroorganizma

X

Karbonhidrat

 

X

Süre=

                                        Asit Üretimi                                                                                                  ÇÜRÜK

Bu faktörlerden birinin olmaması yani “sıfır” olması halinde denkleme göre çürük değeri de “sıfır” olmaktadır. Bu ise klinikte çürüğün kesinlikle gelişmemesi demektir.

Ancak; yukarıda anlatılan çürük olayının geliştiği ortam diş dokusudur. Diş bir konaktır. Bu etiyolojik faktörlerin etkinliği diş yapısının direnci ile ters orantılıdır.

şikayetBunu rapor et

Yanıt Bırak


Yanıt vermek için önce giriş yapmalısın.