?:

Çocuklarda Dişeti Problemleri

Çocuklarda süt dişlerinin sürmesiyle birlikte dişeti hastalıklarının ortaya çıktığı görülebilir. Süt dişlerin etrafındaki dişetlerinin rengi uçuk pembedir. Şekli düz veya 5-13 yaş grubundakilerde %35 oranında pütürlü bir yapıya sahiptir. Dişler arsındaki dişetleri basık bir kavis haldedir ve kalınlığı da çok azdır. Yetişkinlerde çok belirgin olan dişeti papilinin, çocuklarda çok az belirgindir. Süt dişleri etrafındaki dişeti oluğunun derinliği 0,2 – 2,1 mm. arasında değişir.

Çocuklarda peridonsiyumun histolojik olarak incelenmesinde şu bulgulara rastlanmaktadır. Çok katlı yassı epitel tabakasının yağ dokusu içerisine yaptığı girinti, çıkıntılar yetişkinlere göre daha belirgindir. Epitel üzerindeki kerantinizasyon tabakası daha kalındır. Bağ dokusu fibrilli bir görünüştedir. Yetişkinlerin dişeti bağ dokusunda görülen kollagen lif demetlerinde çocuklukta rastlanmaz. Süt dişlerindeki peridontal aralık sürekli dişlere göre kıyasla daha geniştir. Diş sürmesi esnasında peridontal aralığın fibrilleri, dişin uzun eksenine paralel olarak dizilirler.

Diş Sürmesi Esnasında Görülen Fizyolojik Dişeti Değişiklikleri

Özellikle, sürekli dişlerin sürmeleri esnasında dişeti etrafında bazı fizyolojik değişiklikler meydana gelir. Bunları dişeti hastalıklarından ayırt etmek gerekir.

1.Diş Sürmesinden Önce Görülen Dişeti Kabarması: Kuron ağız boşluğunda görülmeden önce dişetinin dişin süreceği kısmı şişer, bu doku sıkı kıvamlı, hafifçe beyaz renklidir ve şekil bakımından sürecek diş kuronunun biçimine benzer.

2.Ödemli Dişeti Kenarı: Diş kuronu ağız mukozasını delip de ağız boşluğu içerisine doğru yükselirken kuron etrafında dişeti kenarı genellikle ödemli yuvarlak ve hafifçe kırmızı renktedir. 

3.Kabarık Dişeti Kenarı: Mikst dişlenme sırasında özellikle üst çenenin ön dişler bölgesinde dişeti kenarının çok belirgin bir şekilde kabarık olduğu görülebilir. Diş sürmesinin bu safhasında dişeti kurona yapışıktır ve altındaki minenin kabarıklığı dişeti kabarıklığını da kabartır.

Dişeti hastalığı ile ilgili daha fazla bilgiye sahip olmak için DİŞETİ HASTALIĞI yazımızı okuyabilirsiniz.

 

şikayetBunu rapor et

Yanıt Bırak


Yanıt vermek için önce giriş yapmalısın.