?:

Çatlaklar

Vak’aların çoğunda bunlar, mineyi ilgilendiren yarıklardır. Yetişkinlerde daha ağrılı ve derin olmalarına karşılık, kuron odontoblastlarının aktivitesi sayesinde,çocukta pulpa hemen onarım reaksiyonunda bulunur.

Bu çatlakları tanı güçtür. Özellikle küçük azılarda, dolaşım bozuklukları sonucu pulpitis sendromu görülür. Bazen nevraljik ağrılara yol açarlar. Derin küçük azı çatlaklarında, dişin küspisleri hafifçe araladığında bir kan sızıltısı görülür. Devitalizasyon olmadığında, bu diş çatlakları sikatrize olabilirler. Küspislerin çiğneme baskısı ile ayrılmamaları için dişe bir halka geçirilebilir.

Travmanın cinsine ve şiddetine göre

Buraya kadar olan bölümlerde, orta şiddetle bir şokla yalnız bir dişin üzerinde etkili travmaların sonuçları incelendi. Pratikte travmanın cinsi, şiddetli ve yaygınlığı, başka klinik komplikasyonlar da meydana getirebilir.

KUVVETLİ KAZA TRAVMALARI

Üst Çenede :

Kuvvetli travmalar ilk önce dudak ve dişeti yaralanmaları meydana getirirler. Alveol kemiğinde çok kez kırık vardır ve çocuk ne kadar gençse süt dişlerinin kökleri ve sürekli diş germlerinin radyografide süperpoze olmaları nedeniyle, kemik yapısı ve kırık çizgisi o kadar güç açığa çıkarılabilir. Üst çene kırıklarında disjonksiyona daha az rastlanır.

Alveol ve çene kemiği kırıkları yanında , bu tip vak’alarda, çocuklarda diş kırıklarının her tipi ve lüksasyonunun bütün dereceleri de görülebilir.

Alt Çenede :

Kuvvetli travmalarda, üst çenenin aksine, mandibula’da alveol kırıklarına her zaman rastlanmaz, buna karşılık, mandibulanın bazal bölgesinde ve kondil bölgesinde kırık fazladır.

Çocukta bu kırıkların önemli yönü,sürekli diş germlerinin varlığıdır. Kırık çizgisi çok kez, diş folikülünün doğrultusunu izler. Deplasmanlı kırıklarda diş folikülü bir kırık kemik segmenti ile çevrilidir.

Çocukta alt çene kırıklarında, sürekli kaninin folikülünün pozisyonu da önemlidir. Kanin germi, alçakta ve dışarıda, mandinula kenarına yakındır, bu bakımdan, bu bölgede alt çene kemiğinin travmalara karşı direnci daha azdır.

Çene kemiği kırıkları ile birlikte o bölgedeki diş germlerinde yaralanma ve luksasyon, gelişim gecikmeleri olabilir.

 

şikayetBunu rapor et

Yanıt Bırak


Yanıt vermek için önce giriş yapmalısın.