?:

Birden fazla süt dişi çekimi

KORKHAUS, süt dişlerinin erken çekiminin, çenelerde her doğrultuda gelişim duraklamasına yol açtığını ileri sürerken, BELTRAMİ ve arkadaşları (1949), bu çekimlerin gelişimi etkilemediklerini söylerler. CAUHEPE (1952) ise, procesus alveolaris ve çenelerin bazal bölümlerinin birbirlerine bağlı olmadan geliştiklerini göstermiştir. MUGNIER (1967), birden fazla sür dişi çekiminin klinik olarak, çenelerin bazal bölümünde hiçbir deformasyona yol açmadığını belirtmektedir.

Bununla birlikte, altı yaşından önce süt azılarının çekildiği durumlarda, alt ve üst dişlerin kapanış ilişkilerinde bozukluklar meydana gelebilir.

Alt ve üst altı yaş dişlerinin kapanış durumuna geçmeden önce süt dişlerinin total çekimi, dişsiz yaşlılarda ya da süt çocuklarındakine benzer bir inoklüzyon durumu yaratır ve çocuğun gene çocukluk yutkunmasına dönmesine yol açar. Sürekli azı ve kesiciler sürdükten sonra bile bu durum değişmez.

Süt dişlerinin tek taraflı ve birden fazla çekimi, alt çenenin latero-deviasyonuna neden olabilir. Dilin bu çekim bölgesine yayılması, alveolün bu bölgesinin linguovestibüler yönde gelişimini etkileyebilirler.

Süt azılarının (8 inin birden) simetrik çekimi, ile angrenman ortadan kalktığında, alt çenenin proglismanına yol açabilirler. Zamanında protez yapıldığında, çeneler tekrar normal ilişkilerini alabilirler. Tedavide geç kalındığında, alt çeneyi tam olarak geriye almak güçleşebilir.

 

şikayetBunu rapor et

Yanıt Bırak


Yanıt vermek için önce giriş yapmalısın.