?:

Ağız Kuruluğu

İstirahat halinde iken, dudakların birbirine temas etmemesi halinde ağızdan nefes almakla...

İstirahat halinde iken, dudakların birbirine temas etmemesi halinde ağızdan nefes almakla, ağız mukozası ve dişetleri irkiltilmeye elverişli hale gelir. İrkiltmenin kesin mekanizması bilinmemekle beraber dişetleri üzerinde kuruluk neticesinde çok küçük çatlaklar meydana geldiği ve ağızda bulunan mikro-organizmaların bu çatlaklardan girerek epitel ve bağ dokusu içerisinde zarar meydana getirdikleri tahmin edilmektedir.

Ağız kuruluğu neticesinde diş ve dişetleri üzerinde bakteri plaklarının teşekkülü kolaylaşır. Çünkü tükürüğün ağız içerisinde akışı ile meydana gelen temizleme etkisi böyle durumlarda ortadan kalkmış olmaktadır. Dudakların kapanmamasından dolayı dişetlerinde ortaya çıkan kuruluk neticesinde meydana gelen dişeti iltihabı en çok üst bölgede görülür.

Hatta açıkta kalan kısım; eritem, ödem ve büyümeler şeklinde bir çizgi ile diğer dişeti kısımlarından ayrılabilir. Bu nedenle, yalnız üst ön bölgede periodontal lezyonun bulunduğu vakalarda ağızdan nefes alma etyolojik bir neden olarak düşünülmelidir. Ağız kuruluğu xerostomia adı verilen tükürük bezlerinin salgılarındaki azalmayla karakterize olan durumlarda da fazla olur. Bundan başka, ateşli hastalıklarda, ekmekçi, ateşçi ve demirci gibi ateş ile yakın teması olan şahıslarda da dişetlerinde kuruluk olur.

 

şikayetBunu rapor et

Yanıt Bırak


Yanıt vermek için önce giriş yapmalısın.