?:

Kök Rezeksiyonu

Kökler arasındaki defektin normal yollarda tedavi edilemeyeceği anlaşılırsa veya tedavide başarıya ulaşılamazsa kök rezeksiyonu yapılmasına karar verilebilir. Kesilecek kök etrafındaki kemiğin harap olmuş olması ve dişin sallanmaması şarttır. Bu taktirde, prognoz iyi olacaktır.

Kök rezeksiyonu yapılacak en uygun kökler üst çene büyük azı dişlerinin mezio-bukkal ve disto-bukkal kökleridir. Rezeksiyondan önce dişe endodontik bir kanal tedavisi yapılır. Kesilecek kök kanalını yarıya kadar doldurmak yeterlidir. Bunu takiben diş etrafında dikey ensizyonlar yapılarak mukoperiostal bir flap kaldırılır ve etrafında aşırı kemik harabiyeti olan diş, fürkasyon bölgesinden sıhhatli fakat kök ucu bölgesinin tedavi edilemeyecek kadar ileri lezyonlu olduğu olgularda da tatbik edilebilir.

Kök rezeke edildikten sonra kesim yeri gıda artıklarının toplanmasına engel olmak için düz bir yüzey haline getirilir. Flap eski yerine yerine getirilip dikilir. Genellikle, dişeti çevresi iki ayda, kemik yapımı ise dokuz ayda tamamlanır.

Hemiseksiyon

Kök rezeksiyonu tekniğine benzer. Altçene büyük azı dişlerinde uygulanır. Hemiseksiyonunun kök rezeksiyon tekniğinden farklı burada kökle beraber dişin kuron kısmının yarısının da ortadan kesilerek kaldırılmasıdır. Kalan kök kısmına (distal veya mezial kök) kanal tedavisi yapılır ve bu kök üzerindeki kuron kısmı üzerine tek bir kuron yapılabildiği gibi bir köprü çapası olarak da vazife görür.

 

şikayetBunu rapor et

Yanıt Bırak


Yanıt vermek için önce giriş yapmalısın.