?:

AĞIZ DİŞ VE ÇENE CERRAHİSİ

Yirmi Yaş Dişlerinin Hangi Durumlarda Çekilmesi Gerekir?

Çürük Oluşumu: Yirmi yaş dişleri çenelerin en arkasında oluklarından genellikle yeterli düzeyde fırçalanmazlar. Biriken besin artıkları ve bakterilerin fırçalanarak uzaklaştırılmaması da, yirmi yaş dişlerinin kolay çürümesiyle sonuçlanır. Çürüyen yirmi yaş dişi, komşu dişlerde de çürük oluşumuna ve ağız kokusu sorununa neden olabilir.

Dişeti Apsesi: ,Kısmen sürmüş yirmi yaş dişlerinin iyi temizlenmeyen çevre dokularında “apse” oluşabilmektedir. Bakterilerin sebep olduğu apse diş etinde acı hissi, kızarıklık ve de ağız kokusu sorunlarını beraberinde getirebilir.

Komşu Dişlere Uygulayacağı Basınç: Sürmekte olan (diş etinde çıkma aşaması) yirmi yaş dişleri, komşu dişlere baskı yaparak basınç ağrısına da sebep olabilir. Bu baskıya maruz kalan dişte rezorpsiyon (fizyoloji veya patolojik doku kaybı) yaşanabilir.

Ortodonti Tedavi Planlaması Gereği: Ortodonti, dişlerdeki çapraşıklıkları gidermek için uygulanan bir tedavi yöntemidir. Tedavi planlaması gereği “yirmi yaş dişleri de dahil” fazlalık olarak görülen dişlerin çekilmesi gerekir. Henüz sürmemiş yirmi yaş dişlerinin de çeşitli ortodonti bozukluklarına sebep olabileceğinden, çekilmesi gerekebilir.

Protez Tedavi Planlaması Gereği: Protez planlaması yapılırken yirmi yaş dişleri de göz önünde bulundurulur ve çoğunlukla çekilmeleri gerekebilir.

Kist Oluşumu: Gömülü kalan yirmi yaş dişleri, üzerinde örtülü durumdaki diş etinden kaynak alarak çene kisti oluşumuna yol açabilir. Şayet kist oluşur ise de büyüme eğiliminde olacaktır ve çene kemiğinde kırılmaya sebep olabilir.

Yirmi yaş dişleri genellikle 14-25 yaşları arasında, alt ve üst çenelerin her iki tarafında birer tane olmak üzere toplamda dört tane, sonradan çıkan üçüncü büyük azı dişlerdir. Akıl dişi olarak da adlandırılır.

şikayetBunu rapor et

Yanıt Bırak


Yanıt vermek için önce giriş yapmalısın.